מכשיר האקמו
אקמו (חמצון חוץ גופי), אקמו הוא מכשיר המדמה את פעילותו של הלב, מעין לב מלאכותי או ריאות מלאכותיות. האקמו עושה זאת ע"י פעולה כפולה של שאיבה והזרמת דם בגוף וכן חימצון ואיוורור של הדם.
איך הוא בנוי ואיך הוא עובד?
מכונת אקמו בנויה ממספר חלקים:
א) מנוע השואב ומזרים דם.
ב) מחמצן המחמצן ומאוורר את הדם (מעין ריאה מלאכותית).
ג) צנרת המובילה את הדם מהגוף ובחזרה.
המסלול אותו עובר דם החולה מתחיל בצינורית המוחדרת ללב הימני בדרך כלל דרך המפשעה ושואבת דם מהלב הימני, משם הדם זורם דרך מנוע בדרכו למחמצן שם הדם מועשר בחמצן כמו בריאות ובחזרה לגוף המטופל על ידי צינורית המוחדרת או לעורק מרכזי בתצורה של לב מלאכותי או לווריד מרכזי בתצורה של ריאה מלאכותית.
מטרת הטיפול באקמו
מטרת הטיפול באקמו היא "לקנות זמן" על מנת לאפשר טיפול במחלה אשר בשלב החריף שלה מסכנת חיים. אקמו אינו מכשיר המטפל במחלה הבסיסית שיש לאדם, הוא אינו יודע להבריא איברים אך יודע לשמר איברים כדי שלא יפגעו מחוסר חמצן או לחץ דם.
האקמו כאמור אינו חלק מהטיפול אלה מכונה משמרת חיים ולכן בשלב זה יש להמשיך טיפול במחלת הבסיס של החולה לדוגמא טיפול אנטיביוטי, צינתור ואף כימותרפיה.
מהי שיטת הטיפול ב-ECMO וכיצד היא עובדת בפועל, למשל מבחינת בדיקות, פרוטוקול הטיפול וכדומה?
לאחר חיבור חולה למכונת האקמו מועבר החולה לטיפול נמרץ שם הוא מטופל על ידי צוות ייעודי המורכב מאחיות, מפעילי מכונת לב ריאה (שנקראים פמפיסטים) ורופאים שכולם מוכשרים לטיפול בחולי אקמו. את הצוות מלווה גם טכנולוג רפואי שמתמחה בתחזוק הטכני של המכשיר.
החולה מחובר לציוד רב לשם ניטור מצבו באופן רציף על מנת לזהות ולטפל במצבים מסכני חיים.
במי מטפלים בשיטה זו? מי זקוק לאקמו?
הנחת הבסיס בטיפול באקמו היא שמחלת הבסיס הפיכה בטווח הקצר. הסממנים הבסיסיים הם אי ספיקה נשימתית הפיכה או אי ספיקה לבבית הפיכה אך בכל יום יש הרחבה של ההתוויות.
מהם הסימנים הפיזיים בהם משתמשים ב-ECMO?
הטיפול ב- ECMO ניתן גם לילדים וגם למבוגרים הנמצאים במצב מסכן חיים, אך לרוב הוא הפיך.
יילודים עשויים להזדקק ל-אקמו במצב של מצוקה נשימתית משמעותית , בקע סרעפתי נרחב או יתר לחץ דם ריאתי מולד. תינוקות וילדים עשויים להזדקק ל-אקמו לפני או אחרי ניתוח לב מורכב או עקב דלקת ריאות חמורה וסיבוכים נשימתיים חריפים, הרעלה או אלח דם.
מצבים שעלולים לפגוע בלב או בריאות ולדרוש טיפול אקמו אצל מבוגרים הם למשל: התקף לב, אי ספיקת לב, דלקת שריר הלב, הפרעות קצב חמורות, היפותרמיה, הרעלה, סיבוכים לאחר השתלת לב, דלקת ריאות חריפה, תסמונת מצוקה נשימתית (המאפיינת חולי קורונה קשים), חבלה (פגיעה בריאות כתוצאה מתאונה), התקף אסטמה קיצוני.
שירותי אקמו: שאלות ותשובות נפוצות
האם הטיפול באקמו כואב?
לרוב החולים מורדמים בזמן החיבור לאקמו ואינם סובלים מכאבים.חולים אשר מחוברים בזמן ערות מטופלים באילחוש מקומי וגם אינם מלינים על כאבים. עם זאת יש לזכור שאלו החולים הקשים ביותר ומטופלים נגד כאבים בצורה רציפה.
חולה המחובר לאקמו הוא חולה בסכנת חיים. הסיכונים הנם גדולים אך מדובר בחולים שללא אקמו לא שורדים כלומר זו פעולה מצילת חיים.