אפילפסיה נקראת גם מחלת הנפילה וזוהי הפרעה נוירולוגית במערכת העצבים המרכזית.
התקף אפילפסיה ומה זה בכלל אומר?
אפילפסיה היא מחלה שמתרחשת כאשר קיימת הפרעה בפעילות החשמלית של הנוירונים במוח יכולה להיווצר אפילפסיה קלה או לחלופין הפרעה קשה אשר גורמת לפרכוסים בדרגות שונות ובכמה תצורות. הפרכוסים הללו יכולים להגיע עקב דבר שעורר את המחלה כמו צפצוף, הבזקי קריאה, או לחלופין פעולות שקטות כמו משחק או קריאה. לחלופין הדבר יכול לקרות עקב מחלה מוחית.
אפילפסיה תסמינים
התסמינים המרכזיים של האפילפסיה הם פרכוסים שונים כמו פרכוסים מוקדיים אשר נגרמים עקב פעילות חשמלית לא תקינה של המוח. במקרים קשים יש רעד רציני, גפה כמו אחת הרגליים קופצת, יש השפעות על העיניים כמו סנוור, הזית שמיעה על האוזניים, עקצוץ, נימול ואובדן ריח.
בפרכוסים כלליים נוצרת פעילות בלתי תקינה שמתחילה במיידיות בכל המוח.
בפרכוסים משולבים קיימים מקרים שבהם החולה מאבד את ההכרה, חווה תחושות שהוא אינו רגיל אליהן, בוהה באוויר וממצמץ בעיניו.
התקף טוני קלוני מלווה בתופעות נלוות כמו רעד עוצמתי, יציאת קצף מהפה, ישנוניות, אי שקט וחשש לנשיכת הלשון.
התקף אפילפסיה מה עושים
מה עושים בהתקף אפילפסיה אם החולה איבד את ההכרה מעבירים אותו למקום בטוח ומשעינים אותו על הצד עם משענת לראשו כמו בגד עבה או שמיכה, כשהפה שלו מוטה כלפי מטה. זאת כיוון שהמטרה היא שהרוק יגלוש כלפי מטה ולא יגרום חלילה לחנק. כמו כן אם יש לו מזון בפיו יש להוציא אותו.
מה לעשות בזמן התקף אפילפסיה, להרחיק מהמקום חפצים שהחולה עלול ליפול עליהם ולהיפצע, אפשר לתת לחולה לאחוז בחפץ ממתכת, דבר זה יוצר התנגדות למצב החשמלי במוח ומסייע להפסקת הפרכוסים.
מה לעשות בהתקף אפילפסיה, פותחים חגורה אם יש לחולה על המותניים, שרשרת על הצוואר העלולה להפריע לו וכל פרט נוסף מסוג זה.
כאשר מתרחש התקף אפילפסיה בשינה יש לוודא שהחולה נושם.
התקפי אפילפסיה
בעת התקפי אפילפסיה חייבים להישאר ליד החולה כמה דקות עד שהפרכוסים נרגעים כדי לוודא שאין סבב נוסף שלהם.
במקרים שבהם מדובר בהתקפי אפילפסיה קשים שהפרכוסים שלהם קורים במשך למעלה מחמש דקות, או כשהם ארוכים מהרגיל אצל החולה או תכופים, כדאי להזמין אמבולנס שיגיע באופן מידי.
הגעה של אמבולנס למקום
הצוות באמבולנס יודע היטב מה לעשות עם אדם שנמצא במצב של פרכוסים עקב אפילפסיה. הם בודקים היטב את מצבו ואם הפרכוסים עדיין נמשכים הם מחדירים לו תרופה אשר אמורה לעצור את הפרכוסים ולאושש את מצבו.
הליך זה מתרחש בשטח, אם תוך כמה דקות החולה לא חוזר להכרה ואין שיפור במצבו, מסיעים אותו באמצעות אמבולנס לבית החולים הקרוב לצורך קבלת המשך טיפול רפואי.