תקנות התעבורה של רכב חירום
הצופר של רכב חירום המתקרב אלינו בעודנו נוהגים בכביש או עוצרים ברמזור, הוא אחד התרחישים היותר מלחיצים עבור נהגים רבים. האינסטינקט הטבעי של רוב הנהגים הוא מיד לפנות את הדרך ולתת לרכב החירום לעבור, גם אם המשמעות היא לחלוף על פני רמזור אדום ולנסוע לתוך כביש עמוס. אולם לעיתים טוב לב שכזה יכול להזיק יותר מאשר להועיל, ואותם נהגים עלולים למצוא את עצמם בצד הלא נכון של החוק. לכן רגע לפני שאתם מסייעים לרכב חירום לעבור ומשלמים על כך (בקבלת דו"ח), הנה תקנות התעבורה של רכבי חירום שכדאי שתכירו.
במידה ורכב הביטחון מתקרב כך עליכם לנהוג
תקנות התעבורה הנוגעות לרכבי ביטחון מגדירות את חובת עוברי דרך כאשר הם נתקלים ברכב ביטחון מתקרב ומלמדות כיצד על אותם עוברי דרך לנהוג, תרתי משמע. כאשר מדובר בנוהגי רכב ומוליכי בעלי חיים החוק קובע שיש לתת זכות קדימה לרכב הביטחון ולהטות את כלי הרכב או לחלופין את בעלי החיים למקום הקרוב ביותר לשפת הכביש הימנית ורחוק מהצומת. זאת עד אשר רכב הביטחון יעבור. כאשר מדובר בהולכי רגל הנמצאים בכביש, עליהם מיד לפנות את הכביש עד שרכב הביטחון יעבור. כמו כן החוק מתייחס לנסיעה בעקבות רכב ביטחון ומגדיר כי אין לנהוג בעקבות רכב ביטחון, אלא אם כן נמצאים במרחק של מאה מטרים ממנו. זאת למעט נהגים הנוהגים ברכב ביטחון אחר או ברכבים אשר קשורים לתפקידיו של רכב הביטחון.
רכב בטחון – תקנות התעבורה
תקנות התעבורה לרכבי חירום מתייחסות גם לנוהגים ברכב ביטחון וזכויותיהם על פי חוק. על כן ישנה שורה של תקנות המתייחסות לחניה, מהירות, תמרורים ועוד. כך למשל נהגי רכב ביטחון רשאים בעת מילוי תפקידם לעמוד או לחנות שלא בכפוף להוראות הדין. באפשרותם לחלוף על פני תמרור או רמזור המורים לנהגים לעצור מבלי לעצור, אך עליהם לעשות זאת תוך התייחסות והתחשבות במידת הבטיחות. בעת מילוי תפקידם נהגים של רכבי חירום וביטחון רשאים לעבור על המהירות המותר בחוק ואף לעבור על ההוראות אשר מגבילות את כיווני הנסיעה או את הפניה לדרכים מסוימות. כמובן שעל הנהגים הצופר של רכב חירום המתקרב אלינו בעודנו נוהגים בכביש או עוצרים ברמזור, הוא אחד התרחישים היותר מלחיצים עבור נהגים רבים. האינסטינקט הטבעי של רוב הנהגים הוא מיד לפנות את הדרך הצופר של רכב חירום המתקרב אלינו בעודנו נוהגים בכביש או עוצרים ברמזור, הוא אחד התרחישים היותר מלחיצים עבור נהגים רבים. האינסטינקט הטבעי של רוב הנהגים הוא מיד לפנות את הדרך חירום להפעיל שיקול דעת ולמלא את התפקיד המוטל עליהם, תוך נקיטת אמצעי זהירות ומניעת הסיכון הקיים בפגיעה בעוברי דרך או ברכוש.
תקנות הנוגעות להשמעת אות והפצת אור
אחד הסממנים המזוהים עם רכבי חירום הוא האות שהם משמיעים והאור שהם מפיצים. על כן תקנות החוק מתייחסות גם לזמנים בהם על רכבי חירום לעשות שימוש ביישומים אלו. על פי החוק על נהגים של אמבולנס, רכב משטרה, רכב כיבוי אש, רכב, צה"ל, רכב שיטור או כל רכב אחר שאושר כרכב ביטחון מוטל שלא להפיץ אורות ולא להשמיע אזעקות בסירנה, אלא אם כן הדבר נדרש מתוקף תפקידם, ולמטרת מילוי התפקיד המוטל עליהם.
לסיכום: גם אם ברצונכם לסייע לרכב ביטחון לבצע את תפקידו באופן מעיל ומהיר, עליכם להיות מעודכנים בתקנות החוק. היה וקיבלתם על כך דוח, פנו לעורך דין תעבורה מקצועי שיבחן את המקרה ויספק ייעוץ לבאות.
המאמר נכתב באדיבות עורך דין תעבורה עופר חורש מומחה לדיני תעבורה.