תחום רפואת החירום עוסק בהגשת סיוע רפואי לאנשים שזקוקים לשירות זה, במצבים שמתרחשים בתנאי שדה ולא בבית החולים. אנשי המקצוע הרפואיים המתמחים בענף זה הם מע"ר – מגישי עזרה ראשונה; חובש; ופרמדיק. לחובשים ולפרמדיקים יש את הסמכות הגבוהה ביותר מבין שלושת אנשי המקצוע שעוסקים בהגשת עזרה ראשונה.
בשל האופי של הגשת העזרה הראשונה בתנאי שטח, נדרשים כישורי חשיבה יצירתית לצד פיתוח כלים שמאפשרים את הגשת הסיוע הרפואי ללא הכלים שזמינים בבתי החולים, כגון מכשירי אולטרסאונד, בדיקות מעבדה, או כל ציוד רפואי מתקדם אחר.
עזרה ראשונה באירועים רבי נפגעים
התחום החשוב ביותר שענף רפואת החירום בישראל מתמודד איתו היום הוא מצב של אירועים רבי נפגעים, בהם נדרש הידע המקיף להגשת עזרה ראשונה במקרים קשים, כדי להשיג תוצאות של ייצוב מצב הנפגעים, בתנאי שטח.
תפקיד האמבולנס בהגשת עזרה ראשונה
האמבולנס מוגדר כרכב חירום מצויד בציוד חירום במטרה להגיש לחולה או לנפגע סיוע ראשון לייצוב מצבו, בדרך לבית החולים, והוא מאובזר בציוד רפואי שמיועד להגשת הסיוע הנדרש בשלושה תחומים עיקריים: מערכת נשימה, מערכת הדם ומערכת הלב.
הצוות המקצועי באמבולנס מיומן בהגשת סיוע נשימתי וטיפול במצבי חירום לבביים, כמו שירות החייאה, חבישה, קיבוע, עירוי נוזלים ולקיחת מדדים ראשונים כמו לחץ דם, אק"ג, סטורציה, בדיקת דופק או כל מצב חירום רפואי אחר. הצוות מיומן גם בהגשת עזרה ראשונה ליולדות, עם הקפדה על התנהלות מקצועית תקינה עד להגעה לבית החולים.
צוות האמבולנס כולל נהג אמבולנס, פרמדיק או חובש המשמשים כראשי הצוות, וביחד איתם מגיעים למקום האירוע שלושה חובשים או מתנדבים נוספים
גם לנפגעים יש תפקיד חשוב בקבלת הסיוע הדרוש
עם התרחשות מקרה חירום, יש ליצור קשר מידי עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה הדחופה, מכיוון שהגעה מוקדמת של אנשי עזרה ראשונה מגדילה את סיכויי הנפגע לשרוד מצב חירום מסכן חיים, ויצירת הקשר המיידי עם המוקד חיונית להתנהלות היעילה של צוות רפואת החירום.
אנשי מקצוע שהוכשרו בהגשת עזרה ראשונה מספקים את הסיוע הנדרש במהירות, ובמקרים רבים ההתנהלות המקצועית היעילה מובילה להצלת חיים, או קובעת את ההבדל בין החלמה מלאה לנכות קבועה. לכן עם כל התרחשות מקרה חירום רפואי, תפקיד הנפגעים כולל:
- הכרה בכך שקיים מצב חירום.
- ההחלטה על נקיטה בפעולה.
- יצירת קשר עם מוקד להזעקת העזרה הדרושה.
רפואת חירום בישראל
מערך רפואת החירום בישראל הוא מהמפותחים והטובים בעולם. מספר גופים בארץ עוסקים בהגשת עזרה ראשונה, כמו מגן דוד אדום, איחוד הצלה, וגופים נוספים, וקיימים גם מערכי רפואה דחופה השייכים לצבא ולסוגים שונים של יחידות חילוץ.
בניגוד למצב הקיים בארצות הברית ואירופה, בהן מוקד הרפואה הדחופה זמין בחיוג למספר טלפון אחד, תחום הרפואה הדחופה בארץ נחלק לשלושה מוקדים עיקריים: 100 למשטרה, 101 למגן דוד אדום ו-102 למכבי האש. ההפרדה בין גופים אלו נובעת מהצורך להקל על המוקדים ולאפשר התנהלות של מתן פתרונות מקסימלי, שתואם כל אירוע.
ההפרדה בניהם נובעת מהצורך להקל על המוקדים ולאפשר היענות מקסימלית לכל אירוע בהתאם .
מהי עזרה ראשונה? עזרה ראשונה היא הסיוע המוגש לנפגע בתוך פרק זמן קצר ביותר, סמוך למועד התרחשות האירוע, מכיוון שבמקרים רבים הסיוע הנדרש יכול להציל חיים.
לכן שירותי אמבולנס ושירותי מוקדי חירום נדרשים לפעול במערך התנהלות שמאופיין ברמות גבוהות של יעילות והתנהלות מקצועית, כדי שניתן יהיה לספק את העזרה הראשונה בשטח, כמה שיותר מהר.
מהו מצב חירום הדורש הגשת עזרה ראשונה? מצב זה מוגדר כמצב שבו יש איום ברור על אחת משלוש מערכות משולש החיים: המוח, הלב, והריאות, כלומר, המערכת העצבית, המערכת ההמודינמית ומערכת הנשימה. במקרים בהם מתרחשת פגיעה באחת ממערכות אלו, בעקבות החמרת מחלה קיימת, או לאחר אירוע חד פעמי, נדרשת עזרה ראשונה שמוגשת במהירות ובמקצועיות.